ELG

Skogens konge og dronning – Norges største pattedyr! Elgene i Bjørneparken er noe helt for seg selv. De er ikke helt tamme, men er utrolig glad i å få litt godbiter. De kommer mer enn gjerne for å hilse på deg og gi deg et nuss. Er du klar for et elgkyss?

Våre elger
Her i Bjørneparken har vi 3 elgkuer og 1 elgokse som heter Gyda (6 år), Vilje (3 år), Elga (4 år) og Elgus (4 år). Gyda og Vilje er født i parken, mens tvillingene Elga og Elgus er født i naturen. De hadde en litt tøff start i livet, og kom til oss i 2017 da de bare var noen små kalver. Moren var dessverre blitt påkjørt, men Viltnemnda gjorde en kjempejobb og lette etter kalvene i flere dager, for å så ta de med til Bjørneparken. Kalvene ble tatt godt vare på av dyrepasserne her og fikk masse kjærlighet og omsorg. De har blitt to flotte elger og har til og med forskjellige farger på øynene, ett blått og ett brunt hver. Det er det ikke mange elger som har!

Hva er en elg og hvor bor den?
Elgen er en partået klovdyrart i hjortedyrfamilien, og er det største landlevende pattedyret vi har Norge. Den lever for det meste i barskogene over hele den nordlige halvkulen. Pelsen er brun med noen lysere partier på og mellom beina. Den spiser planter og har lange bein til å hjelpe seg med å komme til blader som er høyt oppe i trærne på sommeren. De lange beina er også gode å ha når vinteren kommer og de må gå gjennom dyp snø. Elgen er i utgangspunktet et solitært dyr, som vil si at den ikke er veldig sosial og dermed ikke går i flokk eller grupper sånn som reinsdyr og hjort. De kan likevel ses sammen når for eksempel en elgku går med kalv, når det er brunsttid og kuer og okser oppsøker hverandre, eller når det er dårlig med mat på vinteren og flere elger samles på de få stedene hvor mattilgangen er god.

Brunstperioden er som regel i siste del av september og første del av oktober, og det er da oksene har gevir. Geviret felles hvert år mellom desember og februar, og vokser ut igjen på sommeren.

Hva spiser egentlig elger?
Elgen spiser kvister, skudd, blader, bark, gress, urter og røtter. Den er en drøvtygger som vil si at den har fire mager, og klarer å bryte ned tungt fordøyelige fibre (cellulose) som finnes i de fleste plantevekster. Når elgen har spist mat, legger den seg gjerne til ro på en fin og stille plass, for å så gulpe maten opp igjen og fintygge det en gang til.

Er elgen farlig for mennesker?
Elgen kan absolutt være farlig, og er et stort dyr som man skal ha respekt for! Hvis elgen føler seg truet, kan den angripe og bruke de lange og kraftige frambeina til å sparke. Man skal være spesielt forsiktig i møte med elgku med kalv, siden elgkua vil prøve å beskytte kalven sin fra potensiell fare. Mennesker og trafikk er den største trusselen mot elgene i dag, men bestanden i Norge er i dag ikke truet og har vokst mye de siste tiår.

Elgkyss!
I Bjørneparken får du ikke komme inn til elgene, det blir litt for farlig. Men du får være med og gi dem noen godbiter. Dyrepasserne viser deg også mer enn gjerne hvordan man får et elgkyss! Kanskje du er tøff nok til å prøve du også?

Fakta


  • Elgen kan bli 2,3 – 3 meter lang og ha 150 – 220 cm i skulderhøyde.
  • En voksen elgokse kan bli hele 700 kilo. Det er omtrent like mye som 8 store menn. Rekorden ligger på rundt 900 kilo! Ei voksen elgku kan veie mellom 300-400 kilo.
  • Det er ikke uvanlig at elgen får tvillingkalver.
  • Vanligvis beveger elgen seg langsomt, men toppfarten til en elg er ca 60 km/t. Verdensmesteren på 100 meter sprint – Usain Bolt – satte verdensrekord for menneske med en toppfart på 44 km/t.
  • Elgen kalles “Elk” på engelsk, og “Moose” på amerikansk.
  • Elgene heter Alces alces på latin. Det betyr overlegen, og det passer fint for disse store dyrene.